Akdeniz’de Artan İstilacı Deniz Canlıları Türleri
AKDENİZ Üniversitesi’nden (AU) Prof. Mehmet Gökoğlu, Kızıldeniz’den Akdeniz Körfezi’ne yerleşen balık dahil istilacı deniz canlılarının sayısında bir azalma olmadığını belirterek, “5 yıl içinde tür sayısı 90’a ulaşacak” dedi.
Süveyş Kanalı’nı Kızıldeniz’den Akdeniz’e geçen istilacı türlerin popülasyonu her geçen gün artıyor. Kızıldeniz’den gelip Akdeniz’e yerleşen kirpi balığı, başta kendi türündeki balıkları yiyerek popülasyona, keskin dişleriyle ağları yırtarak balıkçılara zarar veriyor, kayalık bölgede yaşayan ve dikkat çeken aslan balığı zehirli dikenleri ve diğer balıkları ile körfezi kendilerine yuva yapmışlar. Tarım ve Orman Bakanlığı, nüfusu hızla artan bu savurgan balıklarla mücadele kapsamında avlanmayı teşvik edici çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmalara rağmen Kızıldeniz kökenli türlerin sayısı artmaktadır. 2021 yılında 65 olan çeşit sayısı bugün kazandığı prestij ile 70’e ulaşmıştır.
‘TÜR SAYISI 90’A ULAŞACAK’
AÜ Su İşleri Fakültesi’nden Prof. Mehmet Gökoğlu, balık türlerinin popülasyonunda azalma olmadığını söyledi. Akdeniz’in sularının ısınmasının yeni türlere kapı araladığını belirten Prof. Dr. Gökoğlu, yakın gelecekte Akdeniz ve Ege kıyılarında daha fazla türün görülebileceğini söyledi. prof. Dr. Gökoğlu şunları söyledi:
“Eksiklik yok. Kirpi balığı da aslan balığı da yapım aşamasında. Yeni çeşitlerin tanıtımı devam ediyor. Küresel ısınmayla birlikte deniz suyunun ısınmasıyla birlikte tropikalleşmeye doğru gidiyoruz. Dolayısıyla yeni türlerin ortaya çıkması daha da hızlanacak.” devam ediyor. Yerli türler de geri çekiliyor. Kıyıda vatandaşın barbunya dediği yerli tür devam ediyor.” Yerini Kızıldeniz’den gelen bir barbunya aldı. Bunu açıkça görebiliriz. Tür çeşitliliği 70’e ulaştı. Yeni istiridye türleri var. İskenderun ve İsrail kıyılarında tür sayısı 100’ü geçmiştir. 5 yılda 90’a ulaşıyor.”
‘AKDENİZ’İ SOĞUTMALIYIZ’
prof. Mehmet Gökoğlu, küresel ısınmanın tür çeşitliliğini artırmadaki en büyük etken olduğu için yerel çözümlerin pek fayda sağlamayacağını belirtti. Dünya çapında çevresel faktörlerin korunması ve iyileştirilmesinin ön planda olması gerektiğini belirten Prof. Akdeniz’e temiz ve tatlı su girişi olmalı. Dünyayı soğutmak için çalışmalıyız.”