Bursa’nın deprem eylem planları meclis gündeminde
CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a Bursa’da deprem önleme konusunda hangi çalışmaların yapıldığını sordu.
Muhtemel Marmara depreminden etkilenecek illerden biri de Bursa’dır. Ancak 1999 yılından bu yana kaçak yapılaşmaya karşı yeterli çaba ve kararlılık gösterilmemiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sunduğu soru önergesiyle konuyu Meclis gündemine taşıyan Erkan Aydın, Bursa’da mühendislik hizmeti almayan binaların ve eski bina stoklarının yıkıldığına dikkat çekti. hala dönüştürülmedi.
17 Ağustos’tan sonra depreme hazırlık konusundaki duyarlılığın giderek azaldığına işaret eden Aydın, “Bu dönemde 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Yerlerin Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile kentsel dönüşümün başlayacağı ve bu durumdan kurtulacağı düşünülüyordu. 6306 Sayılı Yapı Tadilatı Kanunu ile sarsıntı kayıplarını azaltmak için çare olarak sunulan kentsel dönüşüm projeleri zaman geçtikçe bu alanları daha tehlikeli hale getirmiştir. Afet Riski, ağırlıklı olarak kârlı dönüşüme hizmet eden, riskli alan ve yapılara yönelik etkin uygulamaların yapılmadığı, olması gerekenden uzak, kimliksiz ve artık dönüştürülemeyecek güvensiz bir yapı stoğuna dönüşmüştür. Tüm bu olumsuz gelişmeler apaçık ortadayken, uygulanan “imar affı” ile birlikte; kıyı alanları, tarım alanları, meralar, orman alanları, dere yatakları, içme suyu yapıları Tarihi, doğal ve arkeolojik alanlar üzerine inşa edilen kaçak ve kaçak yapı ve tesisler de dahil olmak üzere her biri “kentsel ve çevre suçu” olarak yükselen imtiyazlı imar hakları tanınarak yasallaştırıldı.
“Bursa depreme hazır değil”
Bursa’nın kentleşme açısından depreme hazır olmadığını belirten Aydın, deprem sonrası ihtiyaç duyulacak boş alanların ve alternatif yolların olmaması nedeniyle deprem anında oluşabilecek hasarın boyutunun artacağını söyledi.
Erkan Aydın, “Bursa ovasında yapılaşmadan kaçınılmalıdır” diyerek, sözlerine şöyle devam etti: “Yeni yerleşim yerlerinin yapılaşmaya açılmasında dikkat edilmesi gereken en değerli kriterlerden biri jeolojik-jeoteknik etütlerdir ve bu etütlerin yaptırılması gerekir. Çevresinin şubelerle çevrili olduğu belirtilen Bursa, depreme dayanıklılığı düşük yapılaşma nedeniyle deprem tehlikesine daha da açık durumda. Bilim ve teknik bütüncül ve kalıcı bir çözüm öngörmüş olsa da, değerli ölçüde inanılmaz yapılardan oluşan şehrin sağlığı için birden fazla depremi veya sonrasını kapsayacak düzeyde planlama sürecine ilerlemek mümkün değildir. ”
“Yükseltme var mı?”
Aydın, Bakan Kurum’a şu soruları yöneltti:
“Bursa’da deprem önleme konusunda ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? Bursa olası bir depreme hazır mı? Bursa’nın sarsıntı eylem planı var mı? İmar affından yararlanan tüm binaların mühendislik hizmeti almadığını varsayıp tekrar kontrol ettirdiniz mi?” Sarsıntıya karşı dayanıklılıklarına göre mi yoksa incelettirecek misiniz? “Yapı stoğu envanteri çıkardınız mı? Üst geçitler ve çeşitli viyadükler güçlendirildi mi? Hangi viyadük veya üst geçit veya köprü güçlendirildi?” – BURSA